LADEA
Cuprins
OPERA. Mentorii. Pagina 337
VIATA. Capitolul 8. Pagina 201
Editura Monitorul Oficial, Bucuresti, 2017
(400 pagini text cu indice de nume si ilustratii alb/negru)
Prezentări la lansarea cărţii
Monografia scrisă de doamna Crainic, cu cele 400 pagini de text dens şi ilustraţie, poate fi considerată o adevărată lucrare de patrimoniu. Luaţi şi frunzăriţi paginile monografiei şi veţi fi uimiţi de bogăţia ilustraţiei, de frumuseţea operelor lui Romulus Ladea. Textul captivant, bogat în informaţie, vorbeşte despre creaţia unui mare artist dar şi despre istoria acestei ţări şi despre regimurile politice prin care a trecut în secolul XX.
Mihai Marcu
(GAUDEAMUS 2017, 25 noiembrie)
Cele zece capitole ale monografiei ne prilejuiesc un parcurs complex al vieții și creației de excepție ale sculptorului Romulus Ladea. Formația lui artistică, debutul și afirmarea, perfecționarea ca sculptor, profesor și om de cultură, rezistența prin artă în anii comunismului și ultima decadă a vieții și creației sale constituie substanţa ideatică valoroasă a monografiei.
Vreau să remarc profunzimea textului doamnei Adriana Botez-Crainic, referitor la creația sculptorului Ladea, claritatea analizelor morfologice, înțelegerea și sinteza, nelipsind filonul poetic ce fac ca textul să fie parcurs cu interes.
Dialoguri cu maestrul Ladea între anii '60 -'70 și apoi cu soția acestuia, pictorița Lucia Piso, investigații şi multiple călătorii ale autoarei la Paris unde Ladea și-a dus pașii între 1924 și 1927 au fost completate de cercetarea în arhive, în muzee și locurile de studiu ale formaţiei sculptorului. În anul 1969 la Paris, autoarea a întâlnit-o pedoamna Cleopatre Sevastos-Bourdelle, văduva marelui sculptor francez AntoineBourdelle, de la care a aflat date importante despre activitatea de dascăl și teoretician a maestrului la Académie de la Grande Chaumière, unde l-a avut ca student pe Romulus Ladea. Tot la Paris, documentarea la atelierul lui ConstantinBrâncuși unde a poposit Ladea în perioada sa pariziană dezvăluie valoroase informaţii inedite.
În timp monografia a adunat un material imens în ceea ce privește conţinutul operei, etapele de creație, vocația și pasiunea de dascăl a artistului, spre a oferi maximul de minuțiozitate şi sinteză a înţelegerii personalităţii multiple a sculptorului Romulus Ladea.
Ion Stendl
(GAUDEAMUS 2017, 25 noiembrie)
|